28 Aralık 2013 Cumartesi

Tiandu Chang

Tiandu Chang'de Fake Paris

Fake işler konusunda dünyada Çin’in üzerine yoktur sanırım. Ayakkabıdan saate, parfüme, yumurtadan ete, elektronikten tutun da aklınıza gelebilecek her şeye kadar taklitte bir numaralar. Eğer alış veriş için bir tur programı ile gelmiyorsanız ya da işin erbabı değilseniz bu fake ürünlere ulaşmanız pek de kolay değil. Ayrıca turistik bölgelerde satılan ürünlerin de fiyatları bedava olarak nitelendirebileceğimiz boyutta değil.  Tabiî ki konum bu değil ama burada yaşayan bir Türk olarak bunları söylemeden edemedim. Çin dediğimizde herkesin aklında sahtecilik, taklitçilik, sudan ucuz ürünler sinyalleri dolaşıp dursa da hükümetin gizli amborgasu halen halkının üzerindedir. Bir Çinli için tekstil ürünleri, sosyal hayat son derece pahalı iken yemek, alkol, sigara, benzin ve toplu ulaşım bir o kadar ucuz.  Buda insanların sadece asgari yaşamsal faaliyetlerini yerine getirebilecek kadar bir hayat yaşamaları demek oluyor.  Sosyallikten son derece uzaklar. Metropol şehirlerde durumun daha farklı olduğunu söylememe gerek yok sanırım ama coğrafya ve nüfusa bakıldığında sosyal şehirler 10’u bulamayacak kadar az olduğu da hayli üzücüdür. Son yıllarda gelişen Çin Ekonomisi ile insanların kazançları biraz artmaya başlayınca ülke içi turizm de biraz gelişmeye başladı halk madem alışveriş yapamıyor sosyalleşemiyoruz gezelim bari demeye başladı ve halkı için en iyisini düşünen devlet olaya el attı ve Fake Paris projesi ile dünya nimetlerini halkının yağına getirdi. Fakat bu proje beklenen ilgiyi görmediği için bir nevi ellerinde patladı. Bölgedeki evler yaklaşık 10.000 Euro’ya kiraya verilmek istendi ve neticede beklenen alıcı kitlesine ulaşamadı. Bir hafta sonu biz de gazetelerden okuduğumuz bu Fake Paris projesini ziyaret edelim dedik.





Fake Paris, Tiandu Chang’de, Hangzhou’ya bir saat mesafede kuruldu. Henüz Paris’i görmedim fakat resimlerden gördüğüm kadarıyla birçok şey gerçekten birebir taklit edilmiş.  Proje alanının tahmin edildiği gibi yüksek gelirli aileler tarafından değil düşük gelirli ailelerin tercih ettiğini gözlemledim. Etraf çok düzensiz ve pisti üstelik açık alanlar yiyecek içeçek satan girişimcilerin istilasına uğramış durumda. Bazı heykeller üzerinde güç denemesi yapılmış ve bakımsızdı.





Fakat projeyi halen gözden çıkarmış değiller. Eiffel kulesinin altına dev bir alışveriş merkezi kurmaya başlamışlar. Alışveriş merkezi sayesinde insanları buraya çekmeleri çok daha kolay olacaktır.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder